Snad žádné jídlo není tak přeceňováno a medializováno, pokud jde o výkon, jako těstoviny. Zdá se, že je v povědomí cvičících hluboce zakořeněno, že nemůžete udělat krok do šatny, aniž byste zakopli o misku s těstovinami.
Dnes se do té misky podíváme
hlouběji a zjistíme, proč to nemusí (a neměla by) být vaše první volba, když si
chcete před závodem pochutnat.
Za prvé, to dobré:
Na papíře vypadají těstoviny
docela dobře. Mohou se pochlubit relativně nízkým glykemických indexem (ten
měří, jak rychle se po jídle zvýší hladina krevního cukru), poskytuje přísun
sacharidů a dokonce i bílkovin. Mohou se skladovat roky a snadno se připravují.
Nicméně, jak uvidíme, co vypadá dobře na papíře, nemusí být nutně dobré v praxi.
Za druhé, to horší:
Těstoviny - obyčejná stará bílá
varianta, která se objevuje ve špížích po celé zemi - téměř úplně postrádá
jakékoli stopové prvky včetně minerálů a antioxidantů, které v prvé řadě číní
obiloviny zdrojem živin. Je to kvůli strukturním změnám, kterými pšenice
projde při zpracování.
Jak se dozvíte z jiných článků,
tak ideálním zdrojem energie jsou nezpracované potraviny.
Již několik vrcholových atletů,
se kterými pravidelně spolupracuji, zařadili do své stravy bezlepkovou dietu a výsledek se okamžitě dostavil.
Pokud chcete více argumentů, tak
doporučuji knihu - Naservírujte si vítězství, kde fenomenální tenista
Novak Djokovič popisuje, jak mu bezlepková strava pomohla k titulům.
Pšeničné těstoviny mají také
vysoký obsah lepku - to je látka, která se nachází v pšenici a jí přízbuzných
druzích jako jsou špalda a kamut. Tato složka potraviny vzbuzuje čím dál větší
obavy. Více než 330 000 Kanaďanů - včetně více než 73 000 dětí - trpí celiakií,
stavem způsobeným citlivostí na lepek, který způsobuje poškození trávicího
traktu. V ČR nejsou data známá. Až 30%
případů u dětí je z počátku špatně diagnostikováno. Kromě toho je pšenice
zařazena na seznamu 10 největších potravinových alergenů. Aby toho nebylo málo,
pšeničná bílkovina nabízí velmi nízkou biologickou dostupnost (rychlost, jakou
jsou požité bílkoviny přeměněny na materiál užitečný pro funkci těla).
Vzhledem k tolika stinným
stránkám doporučuji, abyste pšeničné výrobky obecně konzumovali jen zřídka.
Volte raději sladké či normální brambory a rýži. Všechny tyto potraviny se
snadno připravují a mají dlouhou a bezpečnou historii konzumace a je zde velmi
malá možnost alergické reakce na ně.
Začněte myslet jinak, zkuste
tradiční přístup - ze země na stůl, minimálně zpracované potraviny jsou tou
správnou volbou pro váš výživový program.
Něco málo o autorovi Vítkovi Schlesingerovi
Zkušenosti
nabíral jak v USA, tak i Kanadě. Má magisterský titul na Fakultě tělesné
kultury Univerzity Palackého v Olomouci. V současné době se zaměřuje na
práci s talentovanými a profesionálními sportovci v oblasti výživy
(hokejisté PSG Zlín, extraligoví házenkáři, fotbalisté, golfisté,
gymnasti...) a formou přednášek propaguje témata zdravého životního
stylu a lidského potenciálu. Je úspěšným majitelem provozoven Světa
zdraví ve Zlíně a Olomouci.