Zlepšení ovzduší v Praze

Každá snaha se cení

Každá snaha se cení

Už za pár dní se koná jedna z neočekávanějších akcí běžecké sezóny, NN Night Run Praha. Dorazit by mělo kolem dvou tisíc závodníků. Praha prostě táhne. Nádherné město, skvěle zvolené trasy,… a i z hlediska termínu slibuje optimální podmínky. Jedinou pihou na kráse je pražské ovzduší. Ne, že by bylo nějak špatné. Ve srovnání s ostatními světovými metropolemi si Praha nemůže stěžovat, v kontextu Česka ale na tom není nejlíp. Je totiž nejvýznamnějším dopravním uzlem i křižovatkou mezinárodní přepravy. Navíc je v ďolíčku, který vytváří Vltava, a zplodiny se zde tak drží víc než jinde.

Každá iniciativa vedoucí ke zlepšení ovzduší se tak cení. Jednu takovou teď oznámil Dopravní podnik hlavního města Prahy. Pustil se totiž do elektrifikace svého vozového parku. Nedávno zakoupil flotilu elektrických a plug-in hybridních vozů Peugeot.

Celkem se jedná o jedenáct automobilů, z nichž sedm je zcela bezemisních. Konkrétně jde o tři elektromobily Peugeot e-2008 a čtyři elektrické dodávky e-Expert Combi. Zbývající čtyři vozy, plug-in hybridní kombi Peugeot 308 SW, ujedou čistě na elektřinu asi 60 kilometrů. V kombinovaném režimu emitují asi 28 gramů CO2 na kilometr. Tato ekologicky účinná vozidla představují zásadní krok směrem k modernizaci a ekologizaci vozového parku města Prahy, s cílem výrazně snížit lokální emise a přispět ke zlepšení kvality ovzduší.

Sdílet