Náš šéfkuchař Ondřej Molina nenávidí, když se vyhazuje jídlo. Máte to taky tak? Vezměme si třeba takové vejce. I když se zdají být dle úsloví „jako vejce vejci“ všechna stejná, tak nejsou. A právě to je často odsoudí k tomu, že skončí v odpadu. Až deset procent vajec z velkovýroby se vyhodí, protože zkrátka neodpovídají normě. Další stovky plat, ve kterých je nějaké vejce rozbité, vyřadí supermarkety. A spoustu vajec samozřejmě vyhodí i spotřebitelé. Stačí, že datum spotřeby je za limitem. Přitom si stačí udělat jednoduchý test ponořením do vody. Zkažené vajíčko se drží na hladině, čerstvé se potopí.
Ondra Molina kupuje vejce na farmě, kde se slepice chovají s láskou. Farmář vajíčka sbírá opatrně, dobře je skladuje a velikostní rozdíly neřeší. A když je nějaké vejce nakřáplé, udělá si z něj omeletu. Ondra na farmu jezdí svým plug-in hybridem Peugeot 308. 50 kilometrů v pohodě ujede na elektřinu, tedy s nulovými emisemi. Šetří tak nejen jídlo, ale i životní prostředí. Z čerstvých vajec z ověřeného zdroje dělá Ondřej Molina svou vyhlášenou domácí tatarku:
Domácí tatarka s domácí majonézou:
Ingredience:
Žloutky z domácích vajíček nebo z ověřeného zdroje
Hrubozrnná hořčice
Olej
Sůl
Šťáva z ½ citronu
Kapary, 1 kyselá okurka, zelená petrželka
Postup:
Žloutky dáte do misky a přidáte hořčici. Promícháte a za stálého míchání kapete olej, až vznikne krémová konzistence. Osolte a zakápněte citronovou šťávou nebo kvalitním octem. Přidejte nasekané kapary, nasekané okurky a petržel. Dochuťte a máte hotovo.