Vejce ze Španělska? Nikdy! Raději si udělejte Ondrův cheesecake z vajec z farmy

Víte odkud se do Česka dovážejí vejce? Nejčastěji z Polska, z Německa, a dokonce i ze Španělska. Náš šéfkuchař Ondřej Molina kupuje zásadně vejce (ale i jiné farmářské produkty) na statku kousek za Prahou, kam si v pohodě dojede svým plug-in hybridním Peugeotem 308. S dojezdem na elektřinu přes 50 kilometrů zvládne cestu tam i zpátky bez dobíjení. Nejen, že přispívá ke snížení emisí CO2, ale podporuje také lokální chov. A co s těmito ekologicky pořízenými vajíčky nejraději dělá? Favoritem je japonský cheesecake. Zde Ondrův recept:

Ingredience:

250 g Philadelphia krémového sýra
6 žloutků
70 g moučkového cukru
60 g másla
100 ml plnotučného mléka
1 polévková lžíce citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
60 g mouky hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
1/4 lžičky soli
SNÍH Z BÍLKŮ: 6 bílků + 70 g práškového cukru


Postup:

  • Předehřejte troubu na 200 °C
  • Vymažte máslem dortovou formu (skvěle poslouží forma o průměru cca 18 cm, chceme totiž vysoký cheesecake)
  • V míse nad horkou vodní lázní vyšlehejte krémový sýr, dokud nebude hladký.
  • Přidejte žloutky a pokračujte ve šlehání. Přidejte cukru (70 gramů) a šlehejte.
  • Máslo a mléko mezitím ohřejte v rendlíku nebo v mikrovlnce. Přidejte sůl, citronovou šťávu, citronovou kůru a vmíchejte do mléka s máslem.
  • Vyjměte z vodní lázně a do tekuté směsi prosejte mouku a kukuřičný škrob a opatrně vmíchejte do směsi.
  • Bílky šlehejte na nízkou rychlost, dokud nezačnou pěnit. Následně pokračujte ve šlehání, tentokrát už na vysokou rychlost, dokud bubliny nebudou velmi malé, ale stále viditelné. Postupně přidejte 70 gramů cukru a šlehejte, dokud nevzniknou měkké špičky.
  • Opatrně vmíchejte bílky do těsta, vždy po menším množství, tedy cca na třikrát.
  • Nalijte těsto do dortové formy a klepněte s ní o pracovní desku, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
  • Pečte ve vodní lázni na spodním roštu v předehřáté troubě na 200° C 18 minut, poté snižte teplotu na 140°C a pokračujte v pečení dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechte dort v uzavřené troubě po dobu dalších 30 minut.
  • Následně odeberte vodní lázeň a dveře trouby lehce otevřete na dalších 30 minut, aby se dort postupně zchladil.
Sdílet
Mary Kay RUN
ČEZ Christmas Run
innogy Winter Run
NN Night Run
Mizuno Neon Run
Škoda Fit půlmaraton
Fénix Run - Virtuální charitativní běh
Zombie run