Vejce ze Španělska? Nikdy! Raději si udělejte Ondrův cheesecake z vajec z farmy
Víte odkud se do Česka dovážejí vejce? Nejčastěji z Polska, z Německa, a dokonce i ze Španělska. Náš šéfkuchař Ondřej Molina kupuje zásadně vejce (ale i jiné farmářské produkty) na statku kousek za Prahou, kam si v pohodě dojede svým plug-in hybridním Peugeotem 308. S dojezdem na elektřinu přes 50 kilometrů zvládne cestu tam i zpátky bez dobíjení. Nejen, že přispívá ke snížení emisí CO2, ale podporuje také lokální chov. A co s těmito ekologicky pořízenými vajíčky nejraději dělá? Favoritem je japonský cheesecake. Zde Ondrův recept:
Ingredience:
250 g Philadelphia krémového sýra
6 žloutků
70 g moučkového cukru
60 g másla
100 ml plnotučného mléka
1 polévková lžíce citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
60 g mouky hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
1/4 lžičky soli
SNÍH Z BÍLKŮ: 6 bílků + 70 g práškového cukru
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C
- Vymažte máslem dortovou formu (skvěle poslouží forma o průměru cca 18 cm, chceme totiž vysoký cheesecake)
- V míse nad horkou vodní lázní vyšlehejte krémový sýr, dokud nebude hladký.
- Přidejte žloutky a pokračujte ve šlehání. Přidejte cukru (70 gramů) a šlehejte.
- Máslo a mléko mezitím ohřejte v rendlíku nebo v mikrovlnce. Přidejte sůl, citronovou šťávu, citronovou kůru a vmíchejte do mléka s máslem.
- Vyjměte z vodní lázně a do tekuté směsi prosejte mouku a kukuřičný škrob a opatrně vmíchejte do směsi.
- Bílky šlehejte na nízkou rychlost, dokud nezačnou pěnit. Následně pokračujte ve šlehání, tentokrát už na vysokou rychlost, dokud bubliny nebudou velmi malé, ale stále viditelné. Postupně přidejte 70 gramů cukru a šlehejte, dokud nevzniknou měkké špičky.
- Opatrně vmíchejte bílky do těsta, vždy po menším množství, tedy cca na třikrát.
- Nalijte těsto do dortové formy a klepněte s ní o pracovní desku, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
- Pečte ve vodní lázni na spodním roštu v předehřáté troubě na 200° C 18 minut, poté snižte teplotu na 140°C a pokračujte v pečení dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechte dort v uzavřené troubě po dobu dalších 30 minut.
- Následně odeberte vodní lázeň a dveře trouby lehce otevřete na dalších 30 minut, aby se dort postupně zchladil.
Sdílet
