Veganský vaječňák, aneb malý hřích je o Vánocích povolen

Ondra Molina vás tentokrát naučí skvělou vánoční specialitu – luxusní vaječný koňak. Není to zrovna fitness recept, ale pokud to aspoň trochu pomůže, máme pro vás veganskou verzi. Kdy jindy než o Vánocích je povoleno trochu si zahřešit?

Vezměte jeden tetrapack mandlového mléka a svařte s cukrem, vanilkou, skořicí a muškátovým oříškem. Množství dávkujte podle chuti. Zahustěte kukuřičným škrobem rozmíchaným v menším množství tekutiny a přidejte k základu. Celé přiveďte k varu a přidejte brandy. Grády si opět určete podle vaší chuti. A máte hotovo.

Pokud se vám nechce vaječnák dělat doma, vyrazte si na něj na vánoční trh. Ačkoli se zdá, že vaječňák je typicky českou záležitostí, ve skutečnosti vznikl v Belgii, konkrétně v Antverpách, a to už v roce 1876. Odtud se rychle rozšířil do Německa, kde se stal velmi populárním vánočním nápojem. Zajeďte si na něj třeba do Drážďan, tedy jednoho z nejpopulárnějších měst, co se týče vánočních trhů. A pojedete-li elektromobilem, zvládnete cestu tam i zpět na jedno nabití. Všechny elektromobily Peugeot včetně nejmenšího městského hatchbacku 208 zvládnou na jedno nabití přes 400 kilometrů.

Z Prahy do Drážďan je to kolem 150 kilometrů, takže vám ještě pár kilowatthodin v baterii zbude.

Sdílet