Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

V Ostravě déšť ani zima běžce neodradily

Nejrychlejší Waloszek a Mazáčová

Nejrychlejší Waloszek a Mazáčová

NN NIGHT RUN coby největší městská noční série zážitkových běhů v Evropě, jejíž součástí je i AVON BĚH, je zpět. V Ostravě běžely navzdory rozmarům počasí stovky dospělých i dětí. A sobotu si užili. 

Největší tradiční běžecká událost v Ostravě na Masarykově náměstí se i při svém jedenáctém ročníku běžela jako memoriál Stanislava Špoka, kdysi pravidelného účastníka seriálu NIGHT RUN a WINTER RUN, který byl právě z tohoto slezského velkoměsta.

Navzdory chladnému počasí a častým dešťovým přeháňkám se na start postavily tři stovky dětí, které závodily na tratích zhruba tři sta až dvanáct set metrů. Potlesku diváků i medaile s koalou v cíli se dočkaly všichni, ti nejlepší byli ještě následně odměnění na stupních vítězů.

Nechyběl ani FÉNIX RUN, kde se  nově měří čas, jde ale o charitativní akci, při které je stále možné běžet nebo i jít. „Celé, opravdu celé, startovné ve výši tří stovek bude použito na pomoc osmi nadacím a spolkům. Ve startovném je také krásná medaile a tričko,“ sdělil šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. Co se časů týká, nejrychleji trasu prolétl Filip Verner za 6:45.41, žádná ostuda ale nebyl ani čas nad dvacet minut na konci startovního pole.

Relativní novinkou je stále běh na 1 kilometr příznačně nazývaný sprint. Pro vytrvalce to totiž sprint je. V čase 3:54.12 vyhrál Lukáš Pietrosz (MIZUNO TEAM), druhý byl Dmytro Yeryskovskyi (UKRAINE-ŠENOV) za 3:55.95 a třetí Ondřej Pavlorek (Hlučín), ten běžel 4:11.03. 

Další charitativní závod a to AVON běh/pochod za zdravá prsa, byl na pět kilometrů s účastí přes tři sta běžců.  Nabídl napínavý průběh, v cíli se pak radoval Kai Witzlack-Makarevich (SC DHfK Leipzig/Triathlon), který časem 18:37.31 jen o tři vteřiny překonal Miroslava Buriana v barvách NN NIGHT RUN TEAM. Jelikož byl ale vítěz nad 40 let, bral první místo i Burian. 

Nejrychlejší ženou byla jeho manželka Lenka, která kromě Night Run Teamu závodí také za MIZUNO TEAM a zaběhla čas 21:27.77. O necelých šest vteřin za ní doběhla Adéla Němčicová, nejlepší běžkyně pod 23 let. Nejrychlejším běžcem v této věkové kategorii pak byl v čase 24:33.31 Standa Špok. V kategorii Z pak vyhrála Barbora Tamborová, zaběhla 22:47.28.

 Jen o málo slabší účast než na deštivých pěti kilometrech byla na dvakrát tak dlouhé trati. „Desítku“ zvládl nejrychleji Václav Waloszek z Atletiky Havířov 1965, jeho čas byl 35:13.14. Pořadatelé už před startem slibovali, že se nepoběží podél řeky a po kostkách, tudíž bude trať rychlá. A to vítěz svým výkonem potvrdil. 

Druhý doběhl vítěz kategorie M40 Jan Kočíb ze Štefko Running Teamu, jeho čas byl 38:29.63, třetí byl Rudolf Hradil s časem 38:35.83. Až na cílovou čáru se bojovalo o první místo mezi padesátníky. Tradiční účastník závodů NN NIGHT RUN Martin Vodrážka z AK Most byl nakonec díky času 39:45.01 o necelé tři vteřiny rychlejší než Ondřej Čáp z SK Dobruška. Vítěz kategorie M60, Emil Doseděl ze SKI – OB Šternberk, zaběhl čas 48:19.93. 

Nejrychlejší štafetou byli Pat a Mat, tedy Kryštof Tománek a Tobiáš Ronička, kteří společně zaběhli čas 43:05.90. Nejrychlejší ženou byla Martina Mazáčová (NN Night Running Team), která zaběhla čas 43:41.48, v kategorii Z30 vyhrála Libuše Horáčková (44:58.37), v Z50 Nikola Doležalová z NN2023 (46:11.23) a v Z60 Pavla Šimčíková z Orlové (1:05:41.66). 

Běžci byli šťastní. Už v cíli bylo nadšení cítit na každém kroku a pozitivní nálada se přenesla i na sociální sítě, kde sami běžci závod hodnotili. „Počasí nás neodradí od tak skvělého závodu,“ uvedla například Gabriela Vejmolová. „Opět super závod, který byl i skvěle organizačně zajištěn! A počasí za mně taky super! Lepší než ty tepla,“ dodal pak Martin Písař, pravidelný a úspěšný účastník běhů pod taktovkou Tomáše Pavla. 

Jako vždy se po závodě usmíval i Tomáš Pavel. „Před týdnem bylo léto, teď jsme se vrátili zase do zimy, tak si běžci mohli připomenou WINTER RUN. Jsme rádi, že vytrvalce počasí neodradilo, přišli a co jsem sledoval, závody si užívali. Děkujeme za účast,“ zhodnotil sobotní den. Nyní už se pořadatelé těší na příští víkend, kdy se běží v domácím Hradci Králové. To už by mělo být počasí jarní.

Sdílet