Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

V jarní Ostravě dvakrát vyhráli :

Petr Josefus, Markéta Kašná a Melánia Baliaková

Petr Josefus, Markéta Kašná a Melánia Baliaková

Do své druhé poloviny vstoupil unikátní seriál zimních běhů innogy WINTER RUN závodem v Ostravě, který se konal po jediném volném víkendu. Ten se už několik let běhá jako Memoriál Stanislava Špoka, dříve tradičního účastníka všech závodů WINTER RUN.

Závodníky a závodnice přivítalo při devátém ročníku ve slezské metropoli jarní počasí, bylo nad deset stupňů a slunečno. Značný zájem byl už o dětské závody. V rámci KIDS WIMTER RUN se na tratích 400 nebo 800 metrů prohánělo více jak sto mladých nadějí. „Děkujeme rodičům, že vytáhnou děti místo do supermarketů zasportovat si ven na čerstvý vzduch,“ vzkázal moderátor akce Vlasta Bucek v rozhovoru pro Ostrava Fabex TV.

Závody dospělých začaly jako vždy kláním na jeden kilometr, který je pro vytrvalce sprint. Nejrychlejším ze všech byl Petr Josefus (BAG BIKE) v čase 3:38.74, o dvě vteřiny druhý byl Roman Prus z AK SSK Vítkovice a třetí Dmytro Yeryskovskyi (UKRAINE-ŠENOV), ten zaběhl čas 3:56.27.

Čtyřicet minut po startu závodu na kilometr odstartoval Petr Josefus do závodu na čtyři kilometry tři sta metrů a opět vyhrál, v čase 14:59.35 byl první v kategorii M1. Ještě rychleji pak závod zvládl junior Šimon Kristl (JIRKA2024), jeho čas byl 14:55.50. Třetí celkově byl v čase 15:02.28 další vítěz, a to kategorie M2, Martin Pisar (ML Tuning – CykloTrener.com). V kategorii M3 pak vyhrál známý účastník závodů pod taktovkou Tomáše Pavla David Hanke z NN Night Run Teamu (17:02.65).

O první místo mezi ženami bojovaly známé tváře, Nikola Škultetyová (SDH Staré Město) a Markéta Kašná (TJ Jäkl Karviná). V čase 16:23.08 byla o třináct a půl vteřiny rychlejší první jmenovaná, každá z nich však vyhrála svou věkovou kategorii. V juniorkách byla nejrychlejší Karolína Vozková z TJ Dukla Praha (18:02.64) a v Z3 Melánia Baliaková z #GLADIATORRACETEAM (19:37.63). V kategorii rodinných týmů i tentokrát zvítězili Mazáčovi běžící pod názvem NN Night Run Team. S časem 33:44.99 měli obrovský náskok téměř čtvrt hodiny před dalšími v pořadí.

V pravé poledne pak odstartoval závod na dva okruhy, jinými slovy 8,6 kilometrů. A nejrychlejší byla štafeta, kterou tvořili Ivan Pavlík a Peter Lubský. Společnými silami zaběhli čas 29:28.18. Druhý cílem proběhl vítěz kategorie M40, tradiční účastník závodů innogy WINTER RUN Jiří Chyba z Nutrend Specialized v čase 29:45.61. Kategorii M30 vyhrál Radim Derka v čase 30:54.75, Petr Josefus byl tentokrát o pár vteřin druhý. Mezi nimi se umístil vítěz nejmladší kategorie Martin Tofel, zaběhl 31:04.66. V padesátnících bral zlato Marek Štěpán z TJ Sokol Týn nad Bečvou (33:34.11).

Nejrychlejší ženou byla Lucie Vikartovská (ALISY Sport Team), před kterou bylo jen jedenáct mužů, její čas byl 32:13.72.   Druhé vítězství v kategorii si připsala Markéta Kašná díky času 33:55.63. A stejně tak dokázala přidat další vítězství i Melánia Baliaková, tentokrát za čas 39:53.36. V nejmladší kategorii vyhrála Adriana Janíčková, zaběhla 41:21.09.

Závod se vydařil na jedničku, řada běžců a běžkyň zvládla závody na čtyři i osm kilometrů a mohli si tak spojit dvě medaile s pandou do jedné velké. O úsměvy přitom nebyla nouze. „Loni studený vítr, letos jarní sluníčko. Fajne bylo,“ zhodnotila běh například Jarmila Gavlíková. Celkem startovalo přes osm set lidí, někteří oblečeni v krátkém triku a šortkách.

„Moc podporuji veškeré sportovní akce i běhy, které máme v centru, ale tahle je moje srdeční a rád se na ní vždycky těším. Jsem poctěn, že jsem vždy pozván,“ doplnil starosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petr Veselka. Pro nejrychlejšího běžce a běžkyni v závodě na osm kilometrů také věnoval speciální cenu.

Zároveň se blíží do závěru Českomoravský pohár v zimním běhu. Kdo zatím žádný závod nevynechal, může už sledovat své umístění, do konečného hodnocení se totiž počítají čtyři nejlepší výsledky ze šesti závodů. „Zbývá Olomouc, nejoblíbenější závod v Moravě a Praha, nejoblíbenější závod v Čechách. Budou to parádní akce a přihlášky mizí rychle, proto doporučujeme s registracemi neotálet,“ předeslal šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel.

Sdílet