Třešnička na dortu na úvod

Pochutnej si s Peugeotem

Pochutnej si s Peugeotem

Začněme netradičně od konce, neboli „třešničkou na dortu“. Náš expert Tomáš Melzer vás totiž naučí vyrábět koktejlové třešně. Tomáš si pro ovoce jezdí na ekofarmu do Polabí. Cesta tam i zpátky představuje 54 kilometrů, což jeho plug-in hybridní Peugeot 308 hravě zvládne na jediné dobití. To je suma sumárum nula emisí CO2! Vy možná máte třešně na zahradě a nikam jezdit nemusíte. Ale pozor, třešňová sezóna pomine velmi rychle, za to koktejlové třešničky vám vydrží na dlouhou dobu (pokud je tedy hned nesníte, jsou totiž nebezpečně dobré????).

Kromě třešní budete potřebovat ještě cukr a koření. Konkrétně svitek skořice, po špetce anýzu a muškátového oříšku, pár kuliček nového koření, pět hřebíčků a semínka z jednoho vanilkového lusku. Na půl kila třešní vám bude stačit asi deko krupicového cukru (může být i míň podle sladkosti třešní).

Postup:

1/3 litru vody svařte s cukrem a s kořením. Pár minut povařte, odstavte a nechte hodinu louhovat, poté nálev sceďte. Mezitím naplňte zavařovací sklenici třešněmi, a ty pak zalijte nálevem tak, aby byly zcela ponořené. Sterilizujte po dobu 20 minut a máte hotovo. Ideální je nechat sklenici na tmavém místě nejméně měsíc. Po otevření ji pak uložte do lednice a spotřebujte do dvou týdnů.

A s čím si lahodné třešinky dávat? Hodí se k celé řadě alko i nealko koktejlů. V alkoholických koktejlech jsou podle barmana Tomáše Melzera nejlepší v kombinaci s vermutem, campari a třešňovým likérem. Svěží nealkoholický koktejl pak připravíte smícháním třešňového sirupu s tonikem a perlivou vodou. Kromě koktejlové třešinky přidejte i pár kostek ledu.

Sdílet