Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Skvělý parťák nejen pro nevlídné dni

Svět Gorenje

Svět Gorenje

Zatímco pračka patří ke standardnímu vybavení snad každého domu a bytu, sušička si cestu do domácností teprve hledá. Přitom skoro polovinu roku sušíme prádlo všelijak na topení nebo si dobrovolně vytváříme překážkovou dráhu se stojanem na prádlo, který zkrášluje chodbu, ložnici nebo i obývák. Sušička je ale skvělý parťák po celý rok. Odmění vás měkkým a nadýchaným prádlem a díky páře vás zbaví i bakterií, alergenů a zbytečného žehlení. Je ale potřeba si dobře vybrat. Co byste rozhodně měli vědět?

 

Jak sušička funguje?

Prakticky všechny sušičky fungují na stejném principu. Elektrický motor otáčí bubnem naplněným mokrým oblečením a současně pohání ventilátor, který zajišťuje, aby bubnem cirkuloval horký vzduch. Topení ohřívá vzduch a termostat udržuje správnou teplotu. Voda se v důsledku proudícího vzduchu odpařuje z prádla. A co se stane s touto párou závisí na typu sušičky.

 

Nejzákladnější a nejlevnější ventilační sušičky odvádějí horký vlhký vzduch z bubnu pomocí pružné hadice do vnějšího prostoru přes otvor ve zdi nebo do umyvadla. Naproti tomu kondenzační sušičky pracují tak, že páru uvnitř spotřebiče přeměňují na vodu. Ta může být odváděna rovnou do odpadu, nebo se hromadí ve vyjímatelné nádržce v levém horní rohu sušičky. Nádržku pak stačí po každém sušení vyjmout a kondenzát vylít. 

 

Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem

Tyto sušičky jsou tím nejlepším, co můžete mít k dokonalé a úsporné péči o svoje svršky. Pracují na principu uzavřeného systému, kdy je vzduch ohříván účinným tepelným čerpadlem. Větší verze čerpadel se používají k vytápění, zatímco jiné jsou integrovány do klimatizačních jednotek, kde účinně chladí naše domy. Podobné zařízení je integrováno do bubnové sušičky.

 

„Sušičky s tepelným čerpadlem umožňují skvělou věc, a tou je sušení při nižších teplotách. Můžete tak bez obav sušit nejen odolné oblečení, ale třeba i vlněné svetry nebo delikátní jemné prádlo z choulostivých tkanin, aniž by se oděvy srazily a vlákna poškodila,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky Gorenje.

 

I v kondenzačních sušičkách s tepelným čerpadlem se kondenzovaná pára extrahovaná z prádla odvádí do odpadu nebo odpařuje do nádrže. Ochlazený vzduch používaný během procesu sušení se recykluje a znovu se používá pro nový sušicí cyklus. Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem proto spotřebují až čtyřikrát méně energie. Přesně to ocení i vaše peněženka.

 

Pára a ionty pro dokonalou péči o vlákna

Pára je skvělá nejen v kuchyni, ale i v péči o oděvy. „Sušení a osvěžení párou SteamTech vyrovnává vlákna. Pára také účinně eliminuje nepříjemné pachy v oděvech, které jste nosili jen krátce a jednoduše je osvěží. Další inovací je IonTech - sušení vzduchem plným záporně nabitých iontů. Ionizátor urychluje proces sušení a vytváří prostředí bez alergenů, zbytků kouře, pylu i elektrostatického náboje. Oblečení voní, snáz se žehlí a navíc se na něm nevytvářejí nevzhledné žmolky,“ doplňuje Jana Neuszerová.

 

Invertorový motor pro tichý a úsporný provoz

Až budete vybírat novou sušičku, ověřte si, jestli má invertorový motor. Tento typ motoru se instaluje přímo na nápravu a nemá uhlíkové kartáče. Pro pohyb využívá protilehlá magnetická pole. „Oproti běžnému motoru je tření motoru podstatně sníženo a motor pracuje tišeji, je výkonnější a nezahřívá se. Je totiž digitálně řízen invertorovou kartou, která upravuje výkon a rychlost otáčení tak, aby maximalizovala účinnost. Proto se perfektně hodí pro velkokapacitní bubnové sušičky, které mohou sušit 8 a více kilogramů prádla. Invertorový motor je také odolnější. To vše se odrazí na úspornějším provozu,“ uzavírá Jana Neuszerová.

 

Další podstatné informace najdete na energetické štítku – od zařazení do energetické třídy podle spotřeby, přes délku sušení při standardním programu, kapacitu a hlučnost, až po účinnost sušení.

 

Více informací: cz.gorenje.com

Sdílet