Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Proč se nemusíte bát cukru #1

PITNÝ REŽIM

PITNÝ REŽIM

Profesionální sportovci vědí, že minimálně 50 % jejich úspěchu dělá správně nastavená strava. Kromě vhodného jídelníčku mimo závodní dny, je důležité připravit se i na samotný závod.

Hobby závodníci, kteří běhají 5 nebo 10 km dlouhé tratě na oblíbených městských běžeckých sériích jako je NN NIGHT RUN často podceňují přípravu v oblasti sportovní výživy.

Sami se na stánku setkáváme s těmito reakcemi – Nepotřebuji to. Stačí voda. Je tam moc cukru. Je to chemie. Neznám to nebo nevím, co to se mnou při běhu udělá atd. Velice častá, v tomto případě neopodstatněná je reakce na přítomnost cukrů.

Jak je to nejen s cukrem ve sportovní výživě při intenzivním výkonu, kdy a jak může být efektivní pro dosažení vytouženého cíle? 

Pro jednoduché objasnění jsme vytvořili 3 animace s použitím základních produktů – doplňků stravy pro sportovce, které se obvykle doporučují při sportovní aktivitě:

 

PITNÝ REŽIM

 

 

Jak efektivně hydratovat

Voda je hned po kyslíku druhou nejdůležitější látkou pro činnost organismu. U dospělého sportovce tvoří voda přibližně 60% hmotnosti těla a je tedy důležité během dne přijímat potřebné množství tekutin. Již 1% úbytek tělesných tekutin zhoršuje fyzickou výkonnost. Deficit 5% ji sníží dokonce až o 30 %!

Při vyšší sportovní aktivitě bychom měli hydratací zároveň doplnit i ztrátu iontů způsobenou pocením. Lze říci, že čím vzrůstá intenzita a doba trvání fyzické zátěže, tím je užívání sportovních nápojů vhodnější. Nebojte se sacharidů – cukrů, které jsou obsažené v iontových nápojích, tyto totiž napomáhají k obnovení normální funkce svalů, obnovení glykogenu, dodávají energii, a navíc roztoky sacharidů a elektrolytů zvyšují absorpci vody během fyzického zatížení.

 

ISODRINX - sypký nápoj

Základem pro každou náročnější fyzickou aktivitu je sportovní nápoj, jako například Isodrinx., Je v praktické sypké formě a představuje ideální hydrataci, protože obsahuje potřebné elektrolyty, směs deseti vitamínů a užitečné sacharidy. Dávka 35 g na 500 ml vody představuje isotonické ředění, vhodné při vysoké fyzické zátěži. Dávka 35 g na 750 ml vody představuje hypotonické ředění, vhodné při nižší a delší fyzické zátěž

ISODRINX – hotový nápoj

Tento hotový nápoj z kvalitního artéského pramene, je pro vás již připraven v isotonickém ředění, pro efektivní doplnění elektrolytů a energie. Osmolalita nápoje 275–305 mOsm/kg je vhodná při intenzivním fyzickém výkonu. Kromě ostatních sacharidů obsahuje i značkový disacharid isomaltulózu (Palatinose™), která uvolňuje energii postupně.

UNISPORT

Tekutý koncentrát pro přípravu hypotonického sportovního nápoje. Nápoj je lehce mineralizovaný, a navíc obsahuje sportovci oblíbený L-karnitin, L-alanin, taurin a pro sport užitečné sacharidy. Dávkování je 10 ml koncentrátu do 600–700 ml vody. UNISPORT je vhodný pro méně intenzivní fyzický výkon.

Sdílet