LOV(AG)E SCHORLE

Neobvyklý aromatický nápoj plný zdraví

Neobvyklý aromatický nápoj plný zdraví

 

Máme tu další tip na drink od našeho specialisty, vyhlášeného barmana Tomáše Melzera, a jmenuje se velmi neobvykle: Lov(ag)e shorle. Pojďme si to vysvětlit. „Schorle“ je německého původu a znamená v podstatě šťávu (nebo víno) v kombinaci s perlivou vodou. Nejznámější je „apfelschorle“, což je střik z jablečné šťávy, a v Německu se popíjí velmi často. „Lovage“ je pak v překladu libeček. Tuto bylinku někdo nesnáší kvůli její pronikavé vůni. Jiní ji ale milují. Pokud patříte k té druhé skupině, rozhodně ochutnejte Lov(ag)e shorle a „love“ neboli lásku, kterou v sobě výraz skrývá, k tomuto nápoji nepochybně pocítíte.

Základem je dobrý, nejlépe bio libeček. Vyrazte si pro něj na nějakou bio farmu. Tomáš Melzer jezdí nakupovat suroviny bezemisně. Zkuste to taky. Například nový Peugeot E-3008 zvládne na jedno nabití 525 kilometrů. Nemusíte se tak bát, že vám dojde šťáva, ať už se vydáte kamkoli – do ekofarmy v pražské Vinoři, či podniknete víkendový výlet na bio farmu do Čejkovic u Brna, nebo dokonce do 400 kilometrů vzdáleného německého městečka Schwäbisch Gmünd, kde nakoupíte bio bylinky i bio jablečnou šťávu. Vyrazíte-li na bylinkový výlet do Německa, nezapomeňte zde místní „apfelschore“ ochutnat, třeba během přestávky na dobíjení vozu. Peugeot E-3008 dobijete v rychlodobíječce na 80 % už za pouhou půlhodinku.

LOV(AG)E SCHORLE

Ingredience:

100 ml jablečná šťáva

100 ml soda

čerstvý libeček cca 5 gramů

Postup:

Libeček omyjeme, nakrájíme na menší kousky a zalijeme jablečnou šťávou. Necháme v lednici přes noc a scedíme. Naplníme sklenici ledem a naředíme sodou podle chuti.

Sdílet