Lógr z kafe nemusí skončit v koši
Udělejte z něj originální cookies
Udělejte z něj originální cookies
Od sladkých sušenek zřejmě nebudete čekat, že bude nějak extra zdravé. Nicméně občas není na škodu osladit si život, a navíc v tomto receptu Ondřeje Moliny jsou použity suroviny s jednoznačným přínosem pro zdraví. Například celozrnná mouka obsahuje vlákninu, miso pasta má v sobě probiotika, hořká čokoláda snižuje cholesterol a stejně tak i extra panenský olivový olej.
Jednou z ingrediencí k přípravě cookies je překvapivě lógr z kávy. Ten normálně končí v koši, tady ale našel své místo. To přesně Ondřej Molina hledá. A nejen, co se týče vaření. Teď třeba zkouší jezdit s mild-hybridním benzínovým vozem, který nepotřebuje dobíjet a vystačí si s rekuperací. To znamená, že energie, jež by u spalovacího auta proletěla výfukem, se u hybridního vozu využije na pohánění elektromotoru. Například nový hybridní Peugeot 3008 zvládne na tuto rekuperovanou energii jezdit až polovinu času v čistě elektrickém režimu s nulovými emisemi!
Vyzkoušejte auto, které umí rekuperovat, překvapí vás svou efektivitou. A taky zkuste sušenky z rekuperované kávy, překvapí vás svou originální chutí.
Kávové cookies s čokoládou
- 180 g celozrnné mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky so
- 100 g třtinový cukr
- 100 g cukr krystal
- 60 g lógru
- 70 g extra panenského olivového oleje
- 40 ml mléka z lískových oříšků
- 1-2 lžička miso pasty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 140 g hořké čokolády
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné misce ušlehejte cukry, espresso, olivový olej, lískovo-oříškové mléko, miso pastu a vanilkový extrakt do hladka.
- Pomocí stěrky vmíchejte suchou směs do vyšlehané směsi cukrů, dokud se nevytvoří těsto. Dávejte pozor, abyste ji nepřemíchali. Čokoládu nasekáme na kousky a vmícháme do těsta. Poté přikryjte a chlaďte alespoň 30 minut až 24 hodin (čím déle, tím lépe).
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo ideálně silikonovou podložkou, abyste netvořili odpad. Z těsta vytvarujte 18 kuliček (každá 35–40 g) a položte je na plech, přičemž mezi nimi ponechejte dostatek místa, protože cookies zvětší svůj objem a pěkně se rozplácnou.
- Zbytek těsta můžete zamrazit na další den nebo upéct po první várce. Sušenky pečte 12 minut, nebo dokud okraje nezačnou křupat, poté je opatrně přesuňte na mřížku a nechte alespoň 5 minut vychladnout.