Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kam v Hradci Králové

Kudy z nudy radí

Kudy z nudy radí

Hradci Králové vtiskli na počátku 20. století novou tvář architekti evropského formátu, Jan Kotěra a Josef Gočár. Díky velkorysému urbanistickému konceptu a řadě monumentálních staveb ve stylu secese a funkcionalismu se tehdy městu přezdívalo Salon republiky. Přijeďte se s ním seznámit!

 

Co musíte vidět z hradecké architektury

Jednou z nejkrásnějších staveb Hradce Králové a zároveň dokonalou ukázkou tehdejších změn je monumentální budova Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží, dílo J. Kotěry z let 1909-1913. Architekt navrhl secesní stavbu z lisovaných a částečně glazovaných cihel, pozornost přitahují také dvě alegorické figury sedících žen na průčelí budovy, znázorňující Umění a Průmysl. V interiérech si zaslouží pozornost skleněné vitráže a mozaiky, pro něž byly předlohou pastelové kresby J. Preislera.
 

Koho byste měli znát ve městě českých královen

Název města napovídá, že po staletí patřilo mezi věnná města českých královen. Jednou z jeho dočasných „majitelek“ a štědrých mecenášek byla i dvojnásobná královna-vdova Eliška Rejčka. Právě ona založila roku 1307 katedrálu sv. Ducha, cihlovou gotickou trojlodní stavbu se dvěma mohutnými věžemi, která je dnes společně s renesanční Bílou věží dominantou historického centra. Mimochodem, právě v tomto chrámu byl roku 1424 dočasně pohřben husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova.

Cestovatelská potěšení na vodě i pod hladinou

Zdá se, že turistické zážitky Hradce Králové jsou záhadně spojené s vodním živlem – ať už je řeč o Obřím akváriu, v němž se můžete projít podvodním tunelem po dně tropické řeky, anebo o secesní vodní elektrárně Hučák, kde se s pomocí interaktivních exponátů seznámíte s využitím rozmanitých energetických zdrojů. Ostatně Labe je osou města, a tak se návštěva Hradce nemůže obejít bez procházky po nábřeží anebo bez vyhlídkové plavby po Labi s malými parními loděmi Hradec a Královna Eliška.

Více z okolí: Kudy z nudy - Královéhradecko

 

Sdílet