Jak chutná Švédsko?

Jako masové kuličky

Jako masové kuličky

Jako masové kuličky

Zeptáte-li se 100 lidí, jaké mají rádi švédské jídlo, 50 z nich řekne, že masové kuličky z Ikey. Tato dobrota prý sice pochází z Turecka, ale Švédové si ji natolik oblíbili, že si z ní udělali národní jídlo. Náš šéfkuchař Ondřej Molina vás naučí, jak připravit tak luxusní masové kuličky, že už nebudete chtít jiné.

Mimochodem Švédové jsou také velkými příznivci elektrických aut. Z vozů prodaných ve Švédsku je skoro 40 procent elektromobilů! Velkým hitem je tam třeba nový Peugeot E-5008. Tento vůz totiž nabízí sedm míst a dojezd až 660 km, což žádný jiný elektromobil na trhu neumí. Jak toto unikum ocení klienti v Česku? To se už brzy uvidí. Už za pár týdnů totiž toto elektrické SUV dorazí na český trh.

A teď k masovým kuličkám Ondřeje Moliny:

Masové koule

 

Ingredience:

400 g jehněčího mletého masa

1 plátek bílého chleba, zbavený kůrky

3 lžíce plnotučného mléka

5 stroužků česneku, rozdrcených

8 filet z ančoviček, nakrájených nadrobno

1 polévková lžíce fenyklových semínek opečených na suché pánvi

1 citron, nastrouhaný

 

Postup:

Namočíme chleba do mléka, pak nakrájíme. Ančovičky a česnek nasekáme nadrobno, přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Vše pořádně osolíme, opepříme a spojíme.

Vyválíme kuličky a opečeme na pánvi dozlatova ze všech stran. S propečeností si hlavu nelámejte, protože je stejně dovaříme v tomatové omáčce.

Omáčku použijte buď hotovou, nebo tu od Ondřeje. Recept najdete zde: Meatballs (molinaondrej.com)

Sdílet