Jako masové kuličky
Zeptáte-li se 100 lidí, jaké mají rádi švédské jídlo, 50 z nich řekne, že masové kuličky z Ikey. Tato dobrota prý sice pochází z Turecka, ale Švédové si ji natolik oblíbili, že si z ní udělali národní jídlo. Náš šéfkuchař Ondřej Molina vás naučí, jak připravit tak luxusní masové kuličky, že už nebudete chtít jiné.
Mimochodem Švédové jsou také velkými příznivci elektrických aut. Z vozů prodaných ve Švédsku je skoro 40 procent elektromobilů! Velkým hitem je tam třeba nový Peugeot E-5008. Tento vůz totiž nabízí sedm míst a dojezd až 660 km, což žádný jiný elektromobil na trhu neumí. Jak toto unikum ocení klienti v Česku? To se už brzy uvidí. Už za pár týdnů totiž toto elektrické SUV dorazí na český trh.
A teď k masovým kuličkám Ondřeje Moliny:
Masové koule
Ingredience:
400 g jehněčího mletého masa
1 plátek bílého chleba, zbavený kůrky
3 lžíce plnotučného mléka
5 stroužků česneku, rozdrcených
8 filet z ančoviček, nakrájených nadrobno
1 polévková lžíce fenyklových semínek opečených na suché pánvi
1 citron, nastrouhaný
Postup:
Namočíme chleba do mléka, pak nakrájíme. Ančovičky a česnek nasekáme nadrobno, přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Vše pořádně osolíme, opepříme a spojíme.
Vyválíme kuličky a opečeme na pánvi dozlatova ze všech stran. S propečeností si hlavu nelámejte, protože je stejně dovaříme v tomatové omáčce.
Omáčku použijte buď hotovou, nebo tu od Ondřeje. Recept najdete zde: Meatballs (molinaondrej.com)