Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Fantastická Lenka Burianová si z Brna odvezla čtyři medaile, tři byly zlaté

Je možné, že hokejové šílenství a rozmary počasí ovlivnily účast na závodě NN NIGHT RUN  v Brně, ale kdo do sportovně-rekreačního areálu Hněvkovského na jedenáctý roční závodu zavítal, rozhodně nelitoval.

Největší tradiční běžecká událost v Brně začala stejně jako jiné závody kláním handbikerů v rámci Alexovi velké ceny pro hendikepované. Následně běhaly desítky dětí. Těch nejmenších do šesti let bylo výrazně přes sto a tak pořadatelé nechali běžet zvlášť kluky a holky, v této kategorii není problém doprovod rodičů. Starších pak bylo jen o trochu méně a třebaže některé kategorie běželi za deště, mladým závodníkům to nijak nevadilo, medaile s koalou v cíli jim udělala velkou radost, řada z nich se ještě vyfotila se lvem Alexem.

Následně se na pódiu představila taneční skupina SNEAKER nebo Honza Kantůrek zastupující NUTREND a deset minut před sedmou večerní odstartoval FÉNIX RUN. Závod na dva kilometry, kdy celé startovné pomáhá a to hned osmi neziskovým organizacím, řada účastníků prostě jen šla. A bylo to tak úplně v pořádku.

Na čele přitom závodili muži s ženami. Vyhrál Valerii Vozniuk v čase 7:04.66, za ním byly Lenka Burianová (NIGHT RUN TEAM) v čase 7:24:45 a Eliška Nevřelová (MIZUNO TEAM) jen o tři a půl vteřiny zpět. Následovali Miloš Mencl (NIGHT RUN TEAM) v čase 7:30.24 a Dominik Novotný, opět o tři a půl vteřiny pomalejší. Třetí ženou pak byla Aneta Penčáková z MIZUNO TEAMU (8:32.16)

Hned po doběhu závodu FÉNIX RUN odstartoval SPRINT 1km – novinka – otestuj se! Ten ovládli manželé Burianovi závodící v barvách NIGHT RUN TEAM. Jasně vyhrál Miroslav, druhá byla Lenka a třetí místo zaběhl Martin Singr (SKP Nymburk).

Neúnavný Miroslav Burian, o kterém moderátor před startem s úsměvem říkal, že určitě opět nemá natrénováno, pak bojoval o vítězství také při pětikilometrovém závodě AVON BĚH za zdravá prsa. V čase 18:03.78 byl druhý, vítězný Patrik Bejček v barvách MIZUNO TEAM zaběhl čas 17:46.76. Na stupních vítězů je doplnil Vít Všianský (18:05.45).

Čtvrtý byl v cíli Vratislav Zdrubecký (NIGHT RUN TEAM), vítěz kategorie M40+, který závodí na handbike a v Brně ho zpomalil pád. Přesto trať zdolal za 18:26.55. Na sedmém až devátém místě se seřadili první tři borci z kategorie M23, nejrychlejší z nich byl Martin Dufek v čase 19:44.94.

Za nimi byla první žena Klára Prombergerová (20:30.57), další zlato získala Lenka Burianová za vítězství v kategorii Z40+ (21:12:13) a mezi dívkami do 23 let byla nejrychlejší Anežka Řičánková (24:40.89). Česká reprezentantka v chůzi Tereza Ďurdiaková z USK Praha závod absolvovala chůzí za 25:57.91. Rodinné týmy vyhráli NN2024, tedy Vanda Nováková a Richard Novák. Součet jejich časů byl 46:11.01.

Ještě více závodníků než na pětce, a to téměř čtyři stovky, startovaly v závodě na deset kilometrů. Nejrychlejší ze všech byl tradiční účastník brněnského závodu Pavel Žajdlík, který rovněž tradičně do kolonky klub vyplnil smajlíka. Zaběhl čas 35:37.11. Druhý byl David Musil (no miles no smiles) v čase 36:28.04 a třetí Filip Javůrek (NN2022) za 36:54.44. Druhé zlato získal Vratislav Zdrubecký, s časem 37:34.01 vyhrál kategorii M50. Nejrychlejší žena byla Simona Kuchařová (RABBITS ZNOJMO) v čase 39:08.97. Do desítky se dostala ještě nejrychlejší štafeta, Jaroslav Pelikán a Michaela Pelikánová společně dosáhli času 39:32.97. Druzí byli Burianovi, zaběhli čas 40:19.92.

Kategorii M40 vyhrál Martin Štěpánek (ENDEKA team) v čase 40:29.04, Z49 Oldřiška Kloudová za 43:36.64, M60 opět Pavel Dušek (Dušek kuchyně Brandýs nad Labem), tentokrát za 44:30.70, Z50 Soňa Podhorná (45:49.95) a Z60 Jarmila Šmerdova.

Závod sice potrápilo pár odpoledních přeháněk, při těch ale přišly vhod stany partnerů, oblíbený byl zejména obrovský od NN, ve kterém bylo možné dostat cukrovou vatu, bonbony, nechat se vyfotit nebo si nechat namalovat na obličej nejrůznější motivy. Hlavně dámy mířily také ke stánku AVON a několik desítek lidí zajímala prevence ohledně rakoviny prsu, ptali se i muži, který se toto onemocnění také může týkat. Na novinky v oblasti výbavy se lidé chodili ptát k stánku Mizuno.

Běžci byli po závodě samý úsměv. „Běželo se skvěle. Jako vždycky v Brně. Děkujeme za super organizaci,“ uvedla například Monika Menclová. Spokojenost neskrýval ani šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. „Odpoledne trochu zapršelo, ale to vůbec nevadí, všichni si závod užíváme, padají tu rekordy,“ krátce zhodnotil poslední závod před letní pauzou. Běžci si nyní mohou zkusit trochu jiný sport, 2. června se v Hradci Králové jede Decathlon Cyklomaraton s unikátními medailemi, NN NIGHT RUN se vrátí v srpnu závodem v Mostě.

Sdílet