Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Chyby, kterých se začátečníci dopouštějí

Když začínáte, není nic špatného na tom, prokládat běh chůzí.

Když začínáte, není nic špatného na tom, prokládat běh chůzí.

Začali jste běhat? Gratulujeme! A neděláte náhodou jednu z těchto věcí, které jsou špatně a mohou vás jen brzdit?

 

Zastavujete se a fotíte se při běhu

Když začínáte, není nic špatného na tom, prokládat běh chůzí. Ale není vhodné, zejména teď v zimě, zastavovat a stát na místě. Třeba kvůli nafocení přírody nebo selfíčka, které pak chcete dát na sociální sítě. Důležité je stále se hýbat, i když třeba čekáte na semaforu, až padne zelená. Bez pohybu tělo velmi snadno a rychle vychladne a tím si koledujete o pěkné nachlazení. Pokud se už musíte zastavit, vždy alespoň „klusejte“ na místě nebo skákejte. Energie a krev musí v těle stále proudit.

 

Běháte, protože je to móda

Začali jste běhat jen proto, že to teď dělají všichni, protože to stále vidíte na všech sociálních sítích, a přitom vás to vůbec nebaví? Tak to asi nikam daleko nedoběhnete. Pokud je to pro vás jen utrpení a nuda, tak u toho stejně moc dlouho nevydržíte. Raději popřemýšlejte, co jiného by vás bavilo a dělalo vám radost. Ne každý musí dělat to, co dělají ostatní. Uvidíte, že časem si třeba cestu k běhání najdete sami.

 

Jste na sebe moc přísní

Řekli jste si, že už konečně se sebou budete něco dělat, tak jste se do běhání pustili opravdu s vervou? Běháte každý den, rychle a co to dá i ve vzdálenosti? Po každém běhu jste pak totálně vyčerpaní a zničení, ale stejně nepovolíte a zase do toho plně jdete. Tak pozor! Toto moc dlouho nevydržíte a buď odpadnete vyčerpáním, budete nemocní nebo si přivodíte nějaké zranění. Tělo si musí na zátěž zvykat postupně. Nejde se z televizního povaleče stát do měsíce sprinterskou nebo maratonskou hvězdou. 

 

Vynecháváte strečink

Že vás po každém běhání všechno bolí jako čert? Teď ruku na srdce. Když doběhnete, protáhnete si svaly, nebo je to pro vás nuda a naprostá zbytečnost? Když na to budete zapomínat, budou se vám svaly jen zkracovat, budou méně flexibilní a budou hůře regenerovat, takže vás budou stále bolet. V závěru by měl být strečink statický, proto nešvihejte a ani nedělejte žádné prudké pohyby. Raději se něčeho chytněte, ať nemusíte vyrovnávat balanc a můžete se soustředit jen na delší výdrž, ideální je aspoň třicet sekund až minuta.

 

Jíte pořád stejně

Pokud chcete pravidelně sportovat a někam se posouvat, nejde se stravovat jako vždycky. Určitě budete sami cítit, že si tělo říká o zdravější a výživnější potraviny. Velkou výhodou pravidelného pohybu je, že toho budete možná moct jíst i malinko více. Neznamená to však, že si naložíte o několik knedlíků ke své běžné porci navíc. Strava by měla být pestrá a vyvážená. Také nezapomínejte, že po sportu byste neměli hladovět, protože tělo i svaly potřebují regenerovat. Důležité je dodávat i vitamíny a minerály. Vynikající je například Nutrend Multikomplex, kdy si dopoledne dopřejete dávku multivitanímů a večer multiminerálů.

MULTICOMPLEX COMPRESSED CAPS

Směs vitamínů, minerálů a účinných extraktů ve formě dobře vstřebatelných kapslí pro podporu imunity, fyzického a psychického výkonu a harmonizaci těla.

12 vitamínů – A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, kyselina listová, biotin

6 minerálů – hořčík, vápník, zinek, železo, chrom, selen

extrakt z černého pepře Bioperine® (95 % piperinu)

kyselina alfa-lipoová

extrakt ze zeleného čaje

bioaktivní kolostrum

dobře vstřebatelné kapsle

vysoká využitelnost

praktické 30 denní balení

multikomplex

 

Autor článku: Soňa Kotulková, Running2.cz

Sdílet