Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

STRAVA MŮŽE ZLEPŠIT VÁŠ SPORTOVNÍ VÝKON. 6.díl

Každý sportovec se snaží dosáhnout maximálníhovýkonu v rámci svých možností. Výkon je ovšem závislý na stravě více, než si většina z nás uvědomuje.

Každý sportovec se snaží dosáhnout maximálníhovýkonu v rámci svých možností. Výkon je ovšem závislý na stravě více, než si většina z nás uvědomuje.

STRAVA MŮŽE ZLEPŠIT VÁŠ SPORTOVNÍ VÝKON AŽ O 30%

Skutečnost, že aktivní sportovci s velkým výdejem energie potřebují dbát na svou stravu pečlivěji než většina populace, je celkem logická a pochopitelná. Přesto poslední průzkumy ukazují, že velké procento z nich zápasí s energetickou bilancí, zažívá energetický deficit nebo naopak energetický nadbytek. Při posuzování stravy sportovceje právě tento poměr hlavním parametrem, ze kterého se vychází. Většina studií, zabývajících se sportovní výživou hovoří o energetické bilanci, o množství přijaté a vydané energie.

Nicméně, sportovci často opomíjí ještě jednu neméně důležitou věc: vyšší potřebu živin "kvalitních". U sportovců se nejčastěji setkávám s podvýživou, která se projevuje úbytkem svalové hmoty, únavou, opakujícími se nemocemi, pomalejší regenerací (až o 80%) a v neposlední řadě zhoršeným sportovním výkonem. Bohužel, některým z nich důležitost jídelníčku uniká, popřípadě jsou k tomuto faktu lhostejní.  Dle mé zkušenosti naprostá většina nejen rodičů, ale překvapivě i trenérů, neklade na stravu zdaleka takový důraz, jaký by měla. Je to především proto, že nemají dostatek informací. Když má sportovec neuspokojivé sportovní výsledky, trenéři obvykle očekávají, že vyšší zatížení v tréninku problém vyřeší a přinese pozitivní posun. Sportovec tedy trénuje mnohem více než konkurence, ale zlepšení se nedostavuje - ba naopak. Sportovec je unavenější, podrážděnější a demotivovaný. Často za horšími výsledky však stojí již zmíněná špatná strava. V naší republice máme ve srovnání s mládežnickými kluby v USA a Kanadě výbornou tréninkovou přípravu, ale rozdíl v přístupu ke stravě je diametrální - zatímco v zahraničí se sestavování jídelníčku sportovců věnují specialisté, u nás jsme zatím pozadu a sportovní výživa se obvykle neřeší. Nemusíte být zrovna vrcholový sprinter či plavkyně, stačí, že sportujete rekreačně. I v tomto případě není jedno, co si dáte před sportem, během něj a poněm. Jídlo ovlivní váš výkon (zkuste si někdy zaběhnout 10 km poté, co jste celý den nic nejedli) a ovlivní i schopnost vašeho těla regenerovat. V následujícím schématu naleznete příklady jednotlivých jídel před, během a po sportu. Obsahují vše potřebné, co by měl každý sportovec zahrnout do svého běžného jídelníčku. 

Pro zvětšení rozklikněte:
svetzdraví diagram

Sdílet