Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Nejlepší rady pro trénink od Meba Keflezighiho -1.část

První část seriálu s tipy skvělého maratonce.

První část seriálu s tipy skvělého maratonce.

 
Letošní maraton v Bostonu přitáhl velkou pozornost. A to nejen proto, že se ho rok po teroristickém útoku zúčastnilo téměř 36 000 závodníků. 118. ročník se stal  pro Ameriku důvodem k velké oslavě. Poprvé od roku 1983 totiž vyhrál nejstarší maraton na světě opět Američan, Meb Keflezighi. Ten si časem 2:08:37 dva týdny před svými 39. narozeninami vylepšil svůj osobní rekord o 32 sekund.

Meb patří ke sportovcům, kteří si nehrají na něco víc, než ostatní. Snaží se své zkušenosti z tréninku předat dál a kromě toho, že poměrně ochotně nechává nahlédnout média do své přípravy, tak založil i nadaci, která podporuje mládež ve vzdělání a sportu. 
Meb je také jednou z celosvětových tváří značky CEP (v kompresních podkolenkách této firmy právě letos vítězně doběhl do cíle maratonu v Bostonu). Ve spolupráci s touto značkou Meb vytvořil seriál s tipy pro běžce a my vám ho společně s CEPsports.cz v několika dílech představíme.
Nejen začátečníci, ale i všichni, kteří se snaží zlepšovat své výkony, tak budou mít šanci přiučit se spoustu užitečného od někoho, kdo zkrátka UMÍ - trénovat, regenerovat i vítězit.

cep moeb1
 

Než se ale podíváme na první rady, pojďme si říct něco o Mebovi
Jeho životní příběh je víc než inspirující. Mebova rodina přijela do USA z Eritrey v roce 1987. Jeho rodiče neměli kromě pár osobních věcí a svých dětí nic (mimochodem Meb má celkem 9 sourozenců).


cep moeb3


Jen odhodlání vytvořit pro své děti lepší život a především jim zajistit vzdělání. To se jim nakonec podařilo (všechny děti mají dokončenou univerzitu).

cep moeb2

Meb dostudoval univerzitu (UCLA) v roce 1998, ve stejném roce dostal i americké občanství.


cep moeb4
 

Běžecké úspěchy dosahoval  už během studia, ale nejvíc ceněné je samozřejmě stříbro na OH v Athénách v roce 2004. V roce 2012 skončil na OH čtvrtý a v roce 2009 vyhrál maraton v New Yorku. K tomu vyhrál třikrát národní mistrovství v krosu a tady jsou jeho nejlepší časy:

1500 m: 3:42.29
Míle: 4:02.79
5000 m: 13:11.77
10 km: 27:13.98
Maraton: 2:08:37


  cep moeb5

V tomto prvním díle vám přinášíme video, jak vypadá jeden den v životě Meba.
Můžete tak nahlédnout, co Meb snídá (v tomto případě chleba s mandlovým máslem a vajíčka), jak se rozcvičuje, jak vypadal jeden z jeho tempových běhů před maratonem v Londýně. Zjistíte také, jak Meb regeneruje (ledová koupel, oběd s dostatkem bílkovin i vitamínů -omeleta s krůtím masem, zelenina, oříšky, borůvky...., odpolední hodinový šlofík) Následuje druhá část tréninku - hodina na kole a posilování. Vše zakončeno večerní ledovou masáží...jak říká Meb: prevence zranění je stejně důležitá jako vlastní trénink.

Je už jen na vás, zda se něčím z každodenní rutiny tohoto skvělého běžce necháte inspirovat :-). 

cep moeb7

Zdroj: www.behejsrdcem.com
 

cep moeb6
 

Sdílet