Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Zvyšte svůj výkon správnou stravou 4.část

Proč těstoviny nejsou tím nejleším jídlem před závodem

Proč těstoviny nejsou tím nejleším jídlem před závodem

Snad žádné jídlo není tak přeceňováno a medializováno, pokud jde o výkon, jako těstoviny. Zdá se, že je v povědomí cvičících hluboce zakořeněno, že nemůžete udělat krok do šatny, aniž byste zakopli o misku s těstovinami.

Dnes se do té misky podíváme hlouběji a zjistíme, proč to nemusí (a neměla by) být vaše první volba, když si chcete před závodem pochutnat.

Za prvé, to dobré:
Na papíře vypadají těstoviny docela dobře. Mohou se pochlubit relativně nízkým glykemických indexem (ten měří, jak rychle se po jídle zvýší hladina krevního cukru), poskytuje přísun sacharidů a dokonce i bílkovin. Mohou se skladovat roky a snadno se připravují. Nicméně, jak uvidíme, co vypadá dobře na papíře, nemusí být nutně dobré v praxi.

Za druhé, to horší:
Těstoviny - obyčejná stará bílá varianta, která se objevuje ve špížích po celé zemi - téměř úplně postrádá jakékoli stopové prvky včetně minerálů a antioxidantů, které v prvé řadě číní obiloviny zdrojem živin. Je to kvůli strukturním změnám, kterými pšenice projde při zpracování.

Jak se dozvíte z jiných článků, tak ideálním zdrojem energie jsou nezpracované potraviny.

Již několik vrcholových atletů, se kterými pravidelně spolupracuji, zařadili do své stravy bezlepkovou dietu a výsledek se okamžitě dostavil.

Pokud chcete více argumentů, tak doporučuji knihu - Naservírujte si vítězství, kde fenomenální tenista Novak Djokovič popisuje, jak mu bezlepková strava pomohla k titulům.

Pšeničné těstoviny mají také vysoký obsah lepku - to je látka, která se nachází v pšenici a jí přízbuzných druzích jako jsou špalda a kamut. Tato složka potraviny vzbuzuje čím dál větší obavy. Více než 330 000 Kanaďanů - včetně více než 73 000 dětí - trpí celiakií, stavem způsobeným citlivostí na lepek,  který způsobuje poškození trávicího traktu.  V ČR nejsou data známá. Až 30% případů u dětí je z počátku špatně diagnostikováno. Kromě toho je pšenice zařazena na seznamu 10 největších potravinových alergenů. Aby toho nebylo málo, pšeničná bílkovina nabízí velmi nízkou biologickou dostupnost (rychlost, jakou jsou požité bílkoviny přeměněny na materiál užitečný pro funkci těla).
bezlepek

Vzhledem k tolika stinným stránkám doporučuji, abyste pšeničné výrobky obecně konzumovali jen zřídka. Volte raději sladké či normální brambory a rýži. Všechny tyto potraviny se snadno připravují a mají dlouhou a bezpečnou historii konzumace a je zde velmi malá možnost alergické reakce na ně.

Začněte myslet jinak, zkuste tradiční přístup - ze země na stůl, minimálně zpracované potraviny jsou tou správnou volbou pro váš výživový program.

 Vítek Schlesinger

Něco málo o autorovi  Vítkovi Schlesingerovi
Zkušenosti nabíral jak v USA, tak i Kanadě. Má magisterský titul na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. V současné době se zaměřuje na práci s talentovanými a profesionálními sportovci v oblasti výživy (hokejisté PSG Zlín, extraligoví házenkáři, fotbalisté, golfisté, gymnasti...) a formou přednášek propaguje témata zdravého životního stylu a lidského potenciálu. Je úspěšným majitelem provozoven Světa zdraví ve Zlíně a Olomouci.

 

Svět zdraví

 

Sdílet