Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Účast při Night Run překvapila

I druhý díl letošního seriálu NN Night Run přinesl účastnický rekord. Počet 1700 běžců je podobný jako před dvěma týdny v Ostravě a pořadatele byli velkým zájmem mile překvapeni.

I druhý díl letošního seriálu NN Night Run přinesl účastnický rekord. Počet 1700 běžců je podobný jako před dvěma týdny v Ostravě a pořadatele byli velkým zájmem mile překvapeni.

Že bude o běh velký zájem se dalo očekávat již před závodem, předem se přihlásilo o tři stovky více závodníků než na předchozí ročníky. A hlásili se na všechny tratě – na dětské závody, na nesoutěžní Family Run i na „hlavní“ závody, teda Avon běh za zdravá prsa na pět kilometrů a NN Night Run, který měřil dvakrát tolik.

Za stmívání se za ideálního běžeckého počasí nejprve na start začali řadit běžci na pět kilometrů. V prvních řadách byli zejména muži, nicméně moderátor připomněl, že rakovina prsu se může týkat i mužů, nejen žen. „To byla pro mě nová informace,“ dodal. Přesně v půl deváté večer pak poslal legendární Jiří Soukup na start bez jednoho šest stovek účastníků. Známý běžec z Hradce Králové, kterému brzy bude 91 let, se ještě loni sám postavil na start.

Hned po startu na Velkém náměstí se do čela prosadil dvacetiletý Adam Růžička z Atletiky Hvězdy Pardubice. Nasadil tempo pod tři minuty na kilometr a zanedlouho se ocitl na špičce zcela osamocen. Trasu lehce delší než pět kilometrů podél Labe, Orlice a zakončenou výběhem schodů zvládl v kvalitním čase 18:40.9. V cíli si pochvaloval dobře značenou trať, bylo pro něj ale obtížné držet tempo i při krátkých výbězích na mosty. Líbila se mu i medaile v designu kočičky. „Je moc pěkná, mojí ségře se hrozně líbí,“ řekl a podíval se na svého mladšího sourozence. Druhý doběhl vítěz kategorie mužů, na východočeských závodech dobře známý Tomáš Mocek. Časem se o čtyři desetiny vešel pod dvacet a půl minuty.

Za jeho zády se ale bojovalo o pozice. Třetí celkově nakonec byl Tomáš Vosátka (RockMachine – Cyklomax), který si kromě nočního běhu v sobotu dal i cyklistický závod během dopoledne. S časem 21:14.8 byl jen o vteřinu a půl rychlejší než celkově čtvrtý Ondřej Čáp, vítěz kategorie Rodinných týmů, který se na čelo prokousával z hloubi startovního pole. Podle času, kdy přeběhl koberec s časomírou, byl dokonce čtvrtý nejrychlejší. Ve hře o třetí místo byl do samého závěru také Jakub Sládek, nakonec pátý se ztrátou 6.2 vteřin na celkový bronz. Třetí místo v kategorii mužů ale měl jisté.

Mezi ženami se na čele bojovalo jen zpočátku. Do čela se totiž brzy dostala Barbora Kopřivová reprezentující TJ Sokol Přísnotice a v čase 22:04.4 zvítězila. „Cítím se parádně, mám obrovskou radost. Ale jsem unavená, to nebudu lhát,“ řekla v cíli a nezapomněla zmínit schody před cílem. Poslední dobou jí trápí svalové problémy, ale v závodě jí nelimitovaly. Byla na sedmém místě celkově a její soupeřky se pak seřadily od desátého do dvanáctého místa. Nejrychlejší z této skupinky byla Pavla Hochmanová (ASK Slavie) v čase 22:40.6, o šestadvacet vteřin zpět byla šestnáctiletá Kateřina Svobodová (ČKS SKI Jilemnice) a o dalších ani ne šest vteřin později byla v cíli i Terezie Zakopalová. Díky různým kategoriím se ale všechny vešly na stupně vítězů.

 Sotva startovní prostor opustili běžci a běžkyně na pět kilometrů, začali se v něm řadit ti, kteří se rozhodli vypořádat s dvojnásobnou vzdáleností. I na této trati se hned zpočátku prosadil pozdější vítěz. Veslař Milan Viktora reprezentující Triexpert Hradec Králové běžel dva závody Night Run už loni, ale v Brně ani v Olomouci nebyl nejrychlejší. Naopak v Hradci proběhl trať díky času 34:29.4 o minutu a pětatřicet vteřin rychleji než jeho nejbližší pronásledovatelé. „Běželo se fantasticky, počasí vyšlo, paráda,“ řekl v cíli s úsměvem a superlativy hodnotil i medaili, která spolu s oceněními na dalších tratích vytvoří hezký obrazec. „Atmosféra byla super, diváci po celé trati fandili,“ poděkoval místním. Další závody bude plánovat s ohledem na veslařskou sezónu, to je pro něj prioritní sport. „Běh je jenom doplněk, moc se tomu nevěnuji, ale trénuji dvakrát denně, takže ta fyzička tam je,“ dodal.

Druhý v cíli byl Michal Honzíček (KRB Chrudim) a jelikož třetím v cíli byl nejlepší veterán Jan Benko z Litomyšle (36:31.5), dostal se na stupně i tradiční účastník seriálů Winter Run a Night Run Richard Bednář, který letos startuje s jedničkou na hrudi. Nočním Hradcem Králové proběhl za 37:38.6. Deset vteřin za ním doběhl Tomáš Heller z Hradce Králové. „Bylo až moc teplo,“ poznamenal. Před dvěma týdny totiž běžel maraton v Bostonu, kde panovaly teploty kolem nuly, silný vítr a vytrvalý déšť.

Spíše s muži než se ženami opět bojovala nestárnoucí Táňa Metelková (TJ Sokol Hradec Králové). Desítku zaběhla za 37:55.0, byla šestá v absolutním pořadí a druhou ženu porazila o pět minut. „Jsem spíše ranní běžec, chodím běhat za svítání a dnes dopoledne jsem už běžela hodinový orientační běh,“ mírně šokovala v cíli vítězka. „Pro Hradec je doběh po schodech typický. Mně to nevadí, protože jsem zvyklá na kopečky, a dneska jsem síly měla, takže mi ani ty schody nevadila,“ řekla k místní specialitě. Ani Markéta Zeisková ale nemusela smutnit – vyhrála kategorii nejmladších žen. Třetí žena, Barbora Zavřelová, pak zaběhla čas 44:14.5. Závod na deset kilometrů celkem dokončilo přesně 458 závodníků.

Podařený závod těšil i pořadatele. „Bylo krásné počasí. NN Night Run začíná být v Hradci hodně populární, zájem nás překvapil. Bylo tady téměř 1700 startujících, stejně jako v Ostravě. Jsem nadšen,“ mluvil jen v superlativech šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. Dalším závodem seriálu bude premiéra pod Ještědem. „V Liberci nebude při prvním ročníku zřejmě taková účast, ale těšíme se na novou lokalitu,“ řekl s úsměvem.

Sdílet

Galerie